5 saveta za dobar dizajn logoa

10 osnovnih elemenata Web sajta
6. септембра 2014.
Novi dizajn
27. марта 2016.
10 osnovnih elemenata Web sajta
6. септембра 2014.
Novi dizajn
27. марта 2016.

Dizajn logoa ima dugotrajan uticaj na poslovanje, iz prostog razloga zato što će logo biti povezivan sa vašom firmom i uslugama i proizvodima vezanim za vašu firmu. Zbog navedenih razloga dizajn logoa firme treba ozbiljno shvatiti.

Ne pravi veliku razliku da li logo dizajnirate sami ili imate ceo tim dizajnera koji to radi za vas. Lista bitnih stavki za dizajn efektonog logoa je kratka i neke osnove su dobro definisane.

1. ORIGINALNOST

Originalnost je najbitnija. Morate stvarno da smislite dizajn za logo koji se razlikuje od svega ostalog iz iste branše u kojoj je kompanija. To nije samo stvar ne kršenja autorskih prava već karakterističan logo pomaže da vas potencijalni klijenti lakše upamte.

2. KREATIVNOST

Treba kombinovati različite elemente da se izgradi brend. Neki logoi koriste specifične oblike da bi se lakše prepoznali, dok se ostali fokusiraju na koršćenje nekog specifičnog fonta. Neki dizajneri baziraju svoj dizajn samo na upotrebi kombinacije boja. Naravno broj i vrste elemenata koje će biti korištene za dizajn logoa zavise od mnogo faktora kao što su: vrsta proizvoda koji prodajete, kojem segmentu tržišta pripada vaša firma itd.

3. UPOZNAJTE POTENCIJALNE KUPCE

Definišite sliku koja je koherentna sa vašim segmentom tržišta. „Haj tek“ logoi treba da sadrže oštre oblike jer je njihov cilj da sugerišu na inovacije, brzinu i preciznost. Logo kompanije koja se bavi pružanjem usluga treba da bude baziran na okruglim i čistim oblicima u cilju predstavljanja kreativnog i prijateljskog okruženja. Na kraju B2B kompanije u zavisnosti od delatnosti mogu da kombinuju ideje iz prethodno navedenih slučajeva.

4. DA JE ŠTO MINIMALNIJE

Vaš logo treba da je čist, lak za upamtiti i da je prilagodljiv svim medijima. Treba izbegavati puno informacija u logou kao i sitne detalje pošto su oni teški za uočavanje i mogu da izazovu nepotrebnu paniku prilikom štampanja ili objavljivanja na internetu. Treba imati na umu da logo treba dobro da izgleda i na tamnim i na svetlim pozadinama, a ako je prisutan i tekst onda treba izabrati što čitljiviji font jel će to povećati čitljivost i jasnost logoa.

5. PRAKTIČNOST

Vaš logo treba da je prepoznatljiv u svim veličinama. Ako je moguće treba koristiti samo standardne fontove i palete boja. Dizajnirajte svoj logo da bude dugovečan i da je sposoban da se prilagodi svakom trendu.

 

Ovih 5 jednostavnih saveta bi trebalo da vam pomognu u dizajnu logoa koji će savršeno odgovarati potrebama vaše kompanije.

Comments are closed.